Fysioterapia on ihmisen fysiikan; lihasvoiman, liikkuvuuden ja liikkeenhallinnan harjoittamista sekä kivun lievitystä. Fysioterapiaa saa harjoittaa vain terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on suorittanut fysioterapeutin, lääkintävoimistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon. Nykyinen fysioterapeutin tutkinto on AMK-tasoinen ja kestää 3,5 vuotta. Fysioterapia-asiakkaita voivat olla erilaisista vaivoista kuntoutuvat, urheilijat jotka haluavat optimoida suorituskykyään tai ihan tavalliset ihmiset, joilla on jokin ongelma kehonsa kanssa. Laadukkaan fysioterapian perustana on huolellinen tutkiminen, jolla selvitetään oireidesi syyt. Tutkimuksen perusteella laadimme yhdessä yksilöllisen hoitosuunnitelman sinun tavoitteesi huomioon ottaen.
Fysioterapian keinoja ovat:
Terapeuttinen harjoittelu, joka on ohjattua aktiivista harjoittelua, jonka tarkoituksena on liikkeiden fysiologinen oikeaoppisuus ja hallinta. Terapeuttinen harjoittelu sisältää lihasvoimaa, nivelten liikkuvuutta, motorisia taitoja, tasapainoa ja kehon hallintaa kehittävää harjoittelua. Harjoittelun apuna voidaan käyttää erilaisia kuntoiluvälineitä esim. keppiä tai kahvakuulaa.
Venyttely ja rentoutus joko terapeutin suorittamana tai asiakkaan itse suorittamana terapeutin ohjeiden mukaan. Venyttelyssä voidaan hyödyntää erilaisia tekniikoita ja lihasjännityksiä parhaan tuloksen saamiseksi.
Mobilisointi, jossa terapeutti pyrkii nivelpintoja liikuttamalla lisäämään nivelen liikkuvuutta.
Fysikaaliset hoidot eli lämpö- ja kylmähoidot, sekä sähköärsyketerapia, joilla pyritään kivun lievitykseen.
Hieronta voi olla osa fysioterapiaa joko muun hoidon esikäsittelynä tai itsenäisenä hoitona. Laadukas hieronta lievittää lihasjännityksestä johtuvaa kipua ja rentouttaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Lisäksi vilkastunut verenkierto nopeuttaa palautumista ja tehostaa kuona-aineiden poistumista.
Ammattitaitoinen hieronta ei aiheuta tarpeetonta kipua, kun hieroja käsittelee lihaksia tarkoituksenmukaisin ottein ja kommunikaatio asiakkaan ja hierojan välillä toimii. Mielestäni hieronnan aikana voi olla hieman epämukavia tuntemuksia, mutta hieronnan jälkeen ei pitäisi kipua tuntua. Hierontaa käytetään sekä urheilijoiden ja kuntoilijoiden palautumisen edistämiseen, että työssäkäyvien lihasjännitysten vapauttamiseen ja rentoutukseen. Hieronta ei sovi sinulle, jos olet kuumeessa tai flunssassa, sinulla on veritulppa tai voimakkaita iho-oireita hoidettavalla alueella esim. leviävä ja tarttuva ihottuma tai olet päihtynyt.