Paljasjalkajuoksu

Itselläni on 4 vuotta kokemusta paljasjalkajuoksusta. Kokeilu alkoi talvella villasukat jalassa juosten ja kehittyi paljasjalkakenkien myötä kesälajiksin. Voin siis sanoa, että paljasjalkakengillä ja sukat jalassa juoksullakin on vielä eroa, mutta suurempi ero on paljasjalkakenkien ja raskastekoisten juoksukenkien välillä. Aivan paljain jaloin juoksua en voi suositella kuin tutulla nurmikolla tai vastaavalla alustalla. Yleisessä käytössä olevilla alustoilla voi olla lasia, teräviä kiviä, ym. joita vastaan on järkevää suojautua.

MIKSI paljasjalkajuoksua? Koska se opettaa sinua juoksemaan oikein. Raskaat, hyvin vaimennetut ja tuetut jalkineet sallivat käyttää kallisarvoisia jalkojasi miten sattuu ja ennen pitkää yleensä myös sattuu. Kengän vaimennuksesta huolimatta kanta-askeltaen juoksussa tulee huomattava törmäyspiikki, kun jalka kohtaa juoksualustan. Paljasjalkakengillä ei jääräpäisinkään hölkkääjä askella kantapää edellä kovin pitkää matkaa, vaan askel on pakko hakea päkiän kautta, jolloin törmäyspiikki häviää kokonaan. Tämä ei ole allekirjoittaneen mielipide, vaan tieteellisesti tutkittu fakta: http://wikiliikkuja.com/2014/05/09/tanner-tomisee-alustaan-kohdistuvat-voimat-juoksussa/#more-886

KENELLE paljasjalkajuoksua? Käytännössä kaikille. Alussa uusi laji vaatii totuttelua. Kokemus on osoittanut, että vaikka pystyt juoksemaan kanta edellä 20km vaimennetuilla kengillä, voi 3km päkiäjuoksua olla liikaa pohkeille. Erityisen tarkkana kannattaa olla ylipainoisten juoksijoiden. Päkiäjuoksun pehmeys perustuu kehon omien iskunvaimennusmekanismien käyttöön ja runsas kehonpaino voi aiheuttaa kohtuutonta kuormitusta näille rakenteille.

MITEN paljasjalkajuoksen? Hanki mahdollisimman ohutpohjaiset kengät. Aloita lyhyemmillä lenkeillä, kuin ajattelit. Ihan naurettavan pituisilla, esim. 1km. Ja usko jalkojesi tuntemuksia, etenkin pohkeiden. Jos ne kipeytyvät, niin ne kipeytyvät ja silloin kannattaa lopettaa, eikä painaa sisulla. Varaudu alussa lyhyisiin lenkkeihin ja kokeile, miten pitkään voit mennä. Päkiäjuoksu on teknisesti haastavaa ja raskasta hitaalla vauhdilla, joten juokse mieluummin useita lyhyitä pätkiä hieman vauhdikkaammin (vähintään 10km/h). Hitaassa vauhdissa juoksu ei rullaa ja liikkeestä tulee ylös-alas pomppivaa. Myös raskaammilla kengillä voi juosta päkiä edellä tai voit tehdä taloudellisemman kompromissin ja askeltaa koko jalkapohjalla.

Paljasjalkajuoksu on juoksun vaativampi harjoitusmuoto, johon kannattaa suhtautua tietyllä kunnioituksella. Jollet ole juossut pikkulapsesta asti savannilla paljain jaloin päivittäin, et voi yhtäkkiä aloittaa sitä täysi-ikäisenäkään. Tee vain osa lenkeistä minimalistisilla kengillä tekniikan kehittämiseksi ja jalan rakenteiden vahvistamiseksi, mutta juokse pääasiassa vaimennetuilla kengillä kehittävien kilometrien keräämiseksi. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen voit kenties tehdä enemmistön lenkeistä paljasjalkajuosten niin, että siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

-Sami

askellus

Askellus koko jalkapohjalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s